Malay (Bahasa Malaysia)简体中文English (United Kingdom)
     
Lalat

Lalat Rumah

Ciri-ciri Fizikal:
Umumnya, Lalat rumah merupakan serangga perosak di seluruh dunia. Lalat dewasa ini mempunyai sayap telus dengan empat belang gelap panjang dan bersudut tajam pada atas toraks/ abdomennya. Mukanya mempunyai dua lorek seperti baldu yang mana perak di atas dan emas di bawah dan badan berwarna kelabu.

Saiz: 
Sekitar 1/4-inch panjang.

Sifat-sifat:
Lalat rumah adalah lalat paling biasa di dunia. Ia adalah risiko kesihatan, mungkin kerana ia sering ditemui di dalam sampah sarap dan kandang. Ia mempunyai mulut berspan sehingga ia tidak boleh makan makanan pepejal. Lalat rumah memuntahkan cecair pencernaan makanan dan selanjutnya menghisap makan cecair dicerna tersebut.

Habitat:
Najis Anjing di halaman yang telah ditinggalkan selama berhari-hari boleh menjadi satu tempat pembiakan penting untuk lalat-lalat rumah. Dalam rumah, lalat-lalat rumah telah dilihat pembiakan dalam bekas sampah yang tidak dibersihkan untuk seketika dan juga dalam urai sayur-sayuran. Lalat-lalat rumah akan berehat pada lantai, dinding-dinding dan siling-siling di siang hari. Tempat rehat malam biasanya merupakan dekat sumber makanan.

Masalah Kesihatan:
Patogen yang dibawa oleh lalat rumah dapat menyebabkan penyakit pada manusia dan haiwan, termasuk:
demam kepialu, taun, cirit-birit bacillary, hepatitis, polio dan batuk kering.

 

Kawalan Perosak berlesen

Kementerian Pertanian Malaysia

Ahli PCAM

© Copyright. 2010 All rights reserved | Web designed by Easilywebs