Malay (Bahasa Malaysia)简体中文English (United Kingdom)
     
Lipas

Lipas/ Kecoa Jerman

Ciri-ciri Fizikal:
Lipas/ kecoa Jerman berwarna coklat kemerahan. Ia mempunyai dua kumpulan yang berbeza berjalan sejajar panjang pronotumnya. Jenis kelamin boleh dibezakan oleh bentuk tubuh (tubuh lebih langsing adalah lipas jantan).

Saiz:
Lipas/ kecoa dewasa mempunyai julat panjang sekitar ½-inci.

Sifat-sifat: 
Lipas/ kecoa Jerman adalah yang paling meluas dari semua lipas di Amerika Syarikat. Kitaran hidup Lipas/ kecoa Jerman kira-kira 100 hari dan membiak secara berterusan. Dalam keadaan ideal, satu Lipas/ kecoa Jerman betina telah dianggarkan bahawa boleh jadi punca pembiakan lebih dari 1 juta anak Lipas/ kecoa Jerman.

Habitat:
Lipas/ kecoa Jerman adalah biasanya dijumpai di dalam dan di sekitar pangsapuri-pangsapuri, rumah-rumah, pasar raya dan restoran-restoran. Ia suka kawasan-kawasan berhampiran makanan, tempat-tempat lembap dan suhu hangat. Faktor utama sekatan Lipas/ kecoa Jerman bermaharaja adalah suhu-suhu sejuk. Kajian telah menunjukkan Lipas/ kecoa Jerman itu tidak dapat menjajah dan hidup dalam rumah-rumah tanpa pemanas pusat di kutub utara.

Kepentingan Ekonomi dan Perubatan:
Lipas/ kecoa Jerman sering mengotorkan makanan atau produk-produk makanan dengan najis besarnya dan rembesan-rembesan bersikap mempertahankan diri. Ia juga secara fizikal meninggalkan dan sering merebakkan organisma-organisma patogen dan dalam beberapa kes boleh menyebabkan reaksi alergi teruk. Selain itu, beberapa saintis mencadangkan serangan Lipas/ kecoa Jerman itu boleh menyebabkan tekanan psikologi manusia dan stigma itu dikaitkan dengan infestasi perubahan tingkah laku manusia.

 

Lipas/ Kecoa Amerika

Ciri-ciri Fizikal:
Lipas/ kecoa Amerika berwarna coklat kemerah-merahan dengan tanda-tanda cerah di belakang kepala.

Saiz:
1 ½ - inci panjangnya. Ini adalah terbesar dari spesis kecoa.

Sifat-sifat:  
Walaupun ini ialah lipas-lipas luar, mereka akan berhijrah di dalam dengan merangkak atau terbang masuk ke struktur-struktur. Mereka boleh juga memasuki melalui paip saluran air. Pokok-pokok atau semak terletak di samping bangunan-bangunan atau pohon dengan cabang menjorok atap memudahkan kemasukan lipas ini ke dalam rumah. Kitaran hayat lipas Amerika purata kira-kira 600 hari dan setiap betina dewasa boleh menghasilkan anggaran 150 anak dalam hayatnya. Kedua-dua jantan dan betina boleh terbang. Lipas Amerika omnivor dan akan makan hampir apa-apa jua. Ia lebih menyukai gula-gula dan telah diperhatikan makan kertas, kasut, rambut, roti, buah dan serangga-serangga mati lain.

Habitat:
Lipas Amerika sering ditemui tinggal di dalam serta di luar rumah. Didapati terutamanya dalam ruang bawah tanah, betung-betung, mengukus terowong-terowong dan sistem perparitan. Ia juga dijumpai di dalam kawasan-kawasan teduh lembap di luar, dalam halaman-halaman, pokok-pokok lompong, timbunan-timbunan kayu dan sungkup. Kadang-kala lipas-lipas Amerika adalah dilihat di bawah genting-genting bumbung dan dalam loteng.

Kepentingan Ekonomi dan Perubatan: 
Lipas Amerika boleh menjadi satu keprihatinan kesihatan awam kerana hubungannya dengan bahan buangan manusia dan penyakit dan keupayaannya untuk bergerak dari betung-betung ke dalam rumah-rumah dan syarikat-syarikat komersial. Sekurang-kurangnya 22 spesies bakteria manusia patogenik, virus, kulat dan protozoa serta lima spesis cacing-cacing ubat telah dikaitkan dengan lipas Amerika.

 

Kawalan Perosak berlesen

Kementerian Pertanian Malaysia

Ahli PCAM

© Copyright. 2010 All rights reserved | Web designed by Easilywebs