Malay (Bahasa Malaysia)简体中文English (United Kingdom)
     
Semut

Semut Berkepala Besar

Ciri-ciri Fizikal:
Semut Berkepala Besar adalah berwarna coklat muda sampai coklat tua kemerahan. Pekerja major sangat besar setanding dengannya.

Size:
Julat panjang dari 1/16-inch hingga 1/8-inch.

Sifat-sifat:
Semut berkepala besar jejak mudah, tetapi biasanya tidak jauh dari sarangnya. Jalan mencari makannya kadang-kadang ditutup dengan tanah, menyerupai tabung anai-anai mencari makan di bawah tanah.

Habitat:
Semut Berkepala Besar membentuk hebat (1,000-10,000) tanah jajahan. Ia lebih suka kepada benih-benih dan serangga-serangga, tetapi akan sekali-sekala memakan tembikai susu dari serangga-serangga yang menghisap getah. Di dalam mencari daging-daging, lemak, hati, "molases", mentega kacang, makanan haiwan peliharaan dan jus-jus buah-buahan; lebih suka makanan protein tinggi.

Ciri-ciri Unik:
Semut berkepala besar mendapat namanya disebabkan oleh kepala besar yang tidak seimbang.   

 

Semut Api

Ciri-ciri Fizikal: 
Semut Api memiliki badan coklat kemerah-merahan dan satu abdomen lebih gelap. Semut-semut ini mampu menyengat dan dapat memberikan sengatan sangat menyakitkan.

Saiz:
Julat panjang dari 1 / 16 inci hingga 1 / 4 inci.

Sifat-sifat:
Api semut telah merebak ke lebih dari 13 negara bahagian selatan dan barat dan terus memperluaskan liputan mereka. Semut ini boleh menyebabkan kerosakan serius perubatan, pertanian dan harta benda. Mereka sangat agresif dan akan menyengat berulang kali terutama ketika koloni/ sarang mereka terancam.

Habitat:
Sarang semut api lazimnya di luar sarang dalam kawasan-kawasan tanah terdedah atau halaman. Serangan semut api boleh mencapai 30 untuk 100 pongsu ratu tunggal setiap ekar, mengandungi sehingga 80,000 semut-semut. Mereka suka makanan protein tinggi, tetapi akan memakan hampir semua tanaman atau bahan binatang.

Ciri-ciri Unik:
Koloni semut Api umumnya akan memiliki tanah jajahan mereka sendiri dan akan mencari makanan di kawasan-kawasan yang ditetapkan. Mereka tertarik kepada kotak-kotak persimpangan elektrik dan penyaman udara. Mereka akan juga bersarang di tempat meteran gas dan air dan paip-paip di dalam bangunan.
 

 

Semut Mayat

Ciri-ciri Fizikal: 
Semut Mayat memiliki kepala gelap dan dada dengan perut pucat dan kaki.

Saiz:
Kurang daripada panjang 1/16-inch.

Sifat-sifat:
Semut Mayat mempunyai tabiat berlari cepat dan tidak menentu sekitar apabila terganggu. Ia akan menjejak dalam satu garisan dan sering boleh jadi dilihat membawa anaknya bagi satu baru bersarang lokasi. Ia cukup kecil masuk rumah-rumah melalui lubang-lubang terlalu kecil dalam menutup atau memecah dalam asas-asas. Sebaik sahaja di dalam rumah anda, ia boleh dilihat di dapur dan pengesanan bilik mandi untuk dan dari sink (mencari untuk lembapan). Semut Mayat suka untuk memakan tembikai susu dan serangga lain, tetapi sekali di dalam ia akan makan sesuatu manis (maka biasa dirujuk menamakansemut gula”).

Habitat:
Semut Mayat ialah semut gangguan yang biasa di Malaysia dan di seluruh dunia. Ia dikenali sebagai satu "petualang" semut, ia dengan mudah sarang dalam tumbuhan berpasu dan kawasan-kawasan lembap lain. Ia sangat suka bersarang di dalam aluminium menyokong sekitar anjung skrin. Sebaik sahaja di dalam rumah anda, ia akan bersarang dalam celah-celah dinding atau tempat-tempat antara kabinet dan almari. Sarang mengandungi ratu berbilang dan berbilang sub-koloni.

Ciri-ciri Unik:
Semut-semut Mayat dikenali sebagai "mayat" kerana apabila ia berlari ke sana ke mari sekitar permukaan bercahaya timbul abdomen telus dan kaki kelihatan meluputkan; meninggalkan hanya kepala gelap dan toraks dapat dilihat. Pada permukaan-permukaan lebih gelap, semua begini ialah tompok-tompok pucat bergerak-gerak.

 

Semut Pharoah

Ciri-ciri Fizikal:
Semut Pharoah berwarna kuning pucat pada kemerahan tubuh dan bayangan hitam pada bahagian atas dan bahagian belakang perutnya. Ia mempunyai sengat.

Saiz:
Julat panjang dari 1/16-inch hingga 1/12-inch.

Sifat-sifat:
Semut Pharoah memakan gula-gula dan serangga mati. Ia kuat mencari dan mengesan makanan. Ia mempunyai beberapa ratu dan lokasi bersarang.

Habitat:
Dalam kawasan-kawasan subtropika semut-semut Pharaoh dijumpai membuat sarang di luar berasaskan puing daun atau berhampiran dinding bangunan. Sebaik sahaja di dalam rumah anda, ia boleh bersarang dalam dinding, almari-almari, kotak-kotak makanan dan mana-mana ruang dan celah-celah boleh dicapai. Pencerobohan dinding boleh terjadi sepanjang tahun musim panas.

Ciri-ciri Unik:
Koloni-koloninya mempunyai berbilang ratu dan boleh berpecah menjadi kelompok-kelompok yang lebih kecil, menyebarkan terlalu cepat. Ia juga didapati menyerang bilik-bilik sakit dan memakan plasma darah dan pembalut-pembalut luka.

 

Semut Gila

Ciri-ciri Fizikal: 
Semut Gila berwarna dari merah-coklat kemerahan dan bahkan warna hitam.

Saiz:
Julat panjang dari 1/12-inch hingga 1/8-inch.

Behavior:
Semut Gila suka gula-gula seperti tembikai susu dari serangga-serangga. Ia juga memakan benih-benih dan serangga-serangga untuk protein. Ia jarang sekali mengikut jejak mengesan dan ia dikenali sebagai pergerakan-pergerakan tidak menentu.

Habitat:
Semut Gila adalah mudah menyesuaikan diri dan boleh hidup di dalam kedua-dua habitat yang sangat kering dan lembap. Ia lazimnya di luar sarang dalam tanah dan dalam rongga-rongga pokok dan semak, tetapi sering memasuki rumah-rumah di musim gugur atau selepas hujan. Sebaik sahaja di dalam rumah anda, ia akan bersarang dalam dinding dan lantai terutama berhampiran paip-paip air panas dan pemanas.

Ciri-ciri Unik:
Semut kecil ini mendapat namanya dari pergerakan pantas dan biasa tidak menentu dalamnya mencari makanan.

 

Kawalan Perosak berlesen

Kementerian Pertanian Malaysia

Ahli PCAM

© Copyright. 2010 All rights reserved | Web designed by Easilywebs