Malay (Bahasa Malaysia)简体中文English (United Kingdom)
     
Tikus

Tikus Norway

Ciri-ciri Fizikal:
Tikus-tikus Norway berwarna kecoklat-coklatan dan berserak hitam namun bawah perut berwarna kelabu keputihan. Hidungnya tumpul dan mempunyai telinga yang kecil. Ekor tikus Norway adalah bersisik dan lebih pendek daripada gabungan kepala dan badan. Bulunya berceranggah.

Saiz:
Julat panjang antara 13 hingga 18 inci (termasuk ekor), dan berat 11 atau lebih ons.

Sifat-sifat:
Norway rats will eat nearly any type of food, but they prefer high-quality foods such as meat and fresh grain. They require ½ to 1 ounce of water daily when feeding on dry foods, but less when moist food is available. Norway rats have a keen sense of taste, hearing, and smell; but have bad eyesight.

Habitat:
Norway tikus hidup dalam hubungan rapat dengan manusia. Ia menggali untuk membuat sarang di bawah bangunan dan struktur lain, di bawah plat konkrit, sekitar kolam, di pembuangan sampah dan di lokasi yang lain di mana mempunyai makanan, air dan tempat berlindung. Walaupun ia boleh memanjat, tikus Norway cenderung menghuni tingkat bawah bangunan bertingkat.

Kepentingan Ekonomi dan Perubatan:
Tikus Norway menjadikan satu ancaman kepada kesihatan awam. Ia dikenali sebagai takungan-takungan air wabak bubonik (disebarkan melalui gigitan seekor kutu atau serangga lain), demam tifus asli, demam gigitan tikus dan beberapa penyakit-penyakit amat ditakuti lain.

 

Tikus Rumah

Ciri-ciri Fizikal:
Warna Tikus Rumah bergantung pada habitatnya. Namun, jika di dalam rumah ia biasanya akan berwarna abu-abu gelap dengan perut abu-abu terang. Tikus liar/ berkeliaran, ia biasanya akan menjadi warna coklat berpasir. Ia mempunyai telinga besar dan mata kecil.

Saiz:
Julat panjang ialah 5-7 inci dan berat sekitar ½ ons

Sifat-sifat:
Tikus Rumah biasanya memakan butir-butir bijirin, tetapi ia akan memakan makanan lain. Ia boleh memanjat dan memiliki satu deria dengar yang tajam, sentuhan, rasa dan bau. Kehadiran Tikus Rumah boleh dikesan dengan terdapatnya tahi, kekotoran dan tanda bekas kakinya.

Habitat:
Tikus Rumah ditemui di dalam dan sekitar rumah dan bangunan komersial serta dalam bidang terbuka dan ladang pertanian. Ia biasanya tinggal berdekatan sumber makanan dan membangun suatu wilayah.

Kepentingan Ekonomi dan Perubatan:
Tikus Rumah boleh menyebarkan patogen penyakit-penyakit seperti salmonelosis. Ia mencemari makanan dimaksudkan untuk manusia, binatang peliharaan dan ternakan. Ia juga mengakibatkan kerosakan yang cukup besar kepada pembangunan dan harta benda.

 

Kawalan Perosak berlesen

Kementerian Pertanian Malaysia

Ahli PCAM

© Copyright. 2010 All rights reserved | Web designed by Easilywebs